Autograph

Autograph artikelsite

De natuur helpt een handje

1 min read
alginaten verband

We gebruiken al millennia lang de natuur om onze levens te verbeteren. Toen we besloten dat we de lucht in wilden gaan, keken we dit af bij de vogels en insecten om ons heen. Zij hadden het immers al uitgevogeld! Op het gebied van geneeskunde wordt de natuur ook constant gebruikt om verbeteringen te maken in de gezondheidszorg. Zo heb je bijvoorbeeld alginaten verband, waar bepaalde algen in worden verwerkt voor het bevorderen van de wondgenezing. 

alginaten verband

Algen in verband?

Het klinkt waarschijnlijk wat gek. Bij het woord ‘algen’ zullen de meeste mensen denken aan zeewier of groene slootjes. Maar algen kunnen in de medische wereld heel erg waardevol zijn. De vezels in dit speciale alginaten verband zijn gemaakt van een specifieke algensoort. Zodra deze vezels in contact komen met vocht wat uit de wond komt, vormt dit een soort vlies. Dit zorgt er ook voor dat de wond volledig is afgesloten van de buitenlucht. Zo blijft viezigheid ook weg bij de open wond en voorkom je infecties. 

Dit soort verband heeft ook een groot absorptievermogen. Bij open wonden waarbij veel vocht door het lichaam wordt afgestoten zijn deze verbanden dus ideaal! Net als paraffine gaasjes heeft alginaatverband ook een niet-klevende werking. Bij het verschonen van het verband zal de wond dus ook niet aangetast worden.