Autograph artikelsite

Zo werkt het modelrecht

Heb je je weleens afgevraagd hoe het modelrecht werkt? Dan ben je hier aan het juiste adres! We gaan het je in deze blog namelijk uitleggen. Lees dus gauw verder!

Wat is het modelrecht?

Het modelrecht maakt onderdeel uit van het intellectuele eigendomsrecht. Deze verzamelnaam gaat om alles wat, zoals de naam al doet vermoeden, intellectueel eigendom is. Bij fysieke eigendommen is het gemakkelijk om te zeggen: dit is van mij, dat is van jou. Bij intellectuele eigendommen is dat een stuk lastiger. Dat komt natuurlijk omdat het geen tastbaar goed is en je daardoor moeilijk kunt bepalen waar het vandaan komt en wie het heeft bedacht. Bij het modelrecht gaat het specifiek om het ontwerp van een object. Dit kan in 2D of in 3D zijn. De combinatie van kleuren, vormen, lijnen, omtrek, textuur en dergelijken maken een model. Het belangrijkste voor het modelrecht is dat dit model uniek en onderscheidend is. Het mag dus niet teveel lijken op een reeds bestaand model.

Waarom moet ik mijn model beschermen?

Het voorbeeld van een specifieke met lucht gevulde zitzak toont goed aan waarom het belangrijk is om een model te beschermen. Een bedrijf had deze zitzak ontworpen en op de markt gebracht. Al gauw kwam een concurrent met een vergelijkbare zitzak. Gelukkig had de eerste partij de zitzak beschermd met een modelrechtelijke registratie. Hierdoor won de partij de rechtszaak en mocht de concurrent hun zitzakken niet langer verkopen, omdat deze teveel op de eerste versie leek. Het modelrecht biedt dus de mogelijkheid om op te treden tegen na-apers. Wanneer een model niet geregistreerd is wordt dit al gauw een heel stuk lastiger!

Registreer dus je model!

We hopen dat je na het lezen van deze blog begrijpt waarom het belangrijk is om je model te registreren. Ga op zoek naar een merk- of modelbureau die jou hier bij kan helpen, dan is het gemakkelijk te regelen!

Je zou ook graag

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.