Autograph artikelsite

Wat doe je bij sociaal juridische dienstverlening?

Duizenden mensen in Nederland zijn werkzaam in de sociaal juridische dienstverlening. Je dient hiervoor een opleiding te volgen. Meestal is dat een sjd opleiding die je opleidt tot sociaal juridisch dienstverlener. Als sociaal juridisch dienstverlener kun je meerdere beroepen uitoefenen, bijvoorbeeld:

  • WMO-consulent
  • Bewindvoerder
  • Reclasseringsmedewerker
  • Sociaal raadsman of -vrouw

Al deze beroepen hebben één ding gemeen. Een achtergrond in de sjd staat centraal. Mensen die deze beroepen uitoefenen helpen kwetsbare personen in de samenleving. Als sociaal juridisch dienstverlener ben je goed op de hoogte van wet- en regelgeving en help je anderen hun weg te vinden. Dat doe je bijvoorbeeld bij mensen die in aanraking zijn gekomen met justitie of mensen die schulden hebben. Samen met je cliënten probeer je een oplossing te zoeken. Daarvoor heb je niet alleen kennis van wetten en regels nodig maar moet je ook empathisch en sociaal invoelend zijn. Het is echt mensenwerk.

Sociaal juridisch dienstverlener worden

Heb je oren naar een baan in de sociaal juridisch dienstverlening? Dan is een sjd opleiding een goede eerste stap. Er zijn verschillende opleiders die MBO- en HBO-opleidingen sjd aanbieden. Door te starten met een sjd opleiding maak je snel kennis met het vak en leer je wat nodig is om een goede hulpverlener te zijn. Een sjd opleiding kan ook gevolgd worden als je al wat ouder bent. Er zijn meerdere opties voor volwassenen die naast hun baan willen studeren. Een sjd opleiding wordt dan ook regelmatig gevolgd door mensen die later in hun carrière een switch willen maken naar de sociaal juridische dienstverlening.

Baanperspectieven

Als sociaal juridisch dienstverlener heb je prima baankansen. Je kunt allerlei kanten op. Ook als je net start zijn er volop doorgroeimogelijkheden. Bovendien veranderen wetten en regelgeving voortdurend. Ook tijdens je normale werkzaamheden zul je constant bij moeten leren. Dat maakt het werk uitdagend en afwisselend. Bovendien is geen enkele casus hetzelfde, waardoor je gedurende je hele carrière dingen blijft leren. Die kennis kun je inzetten om je cliënten steeds beter en sneller te helpen.

Vaardigheden

Je zult niet alleen wetten en regels moeten leren, maar deze ook kunnen vertalen naar begrijpelijke taal. Je hebt als sociaal juridisch dienstverlener vaak te maken met mensen die de Nederlandse taal niet of nauwelijks machtig zijn. Voor hen zul je de geldende regels toch inzichtelijk moeten maken. Daarnaast is een positieve, open houding en sterk ontwikkeld probleemoplossend vermogen ook een sterke pré.

Als je een carrièreswitch overweegt

Veel mensen denken halverwege hun werkende leven ‘Moet ik niet eens iets anders doen?’. Geldt dat ook voor jou? Dan kan een sjd opleiding een mooie start zijn van een nieuwe carrière. Ga eens langs bij een open dag van een opleider bij jou in de buurt of loop een dag mee met een sociaal juridisch dienstverlener. Met dit vak sta je midden in de Nederlandse samenleving en heb je elke dag contact met mensen. Met je collega’s, cliënten en mensen die jou kunnen helpen een oplossing te vinden voor jouw cliënt. Sta jij sterk genoeg in je schoenen om een nieuwe uitdaging aan te gaan? Bron: https://www.stimulansz.nl/

Je zou ook graag

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.