Autograph artikelsite

Hoe werkt een Filament LED lamp?

LED-gloeilampen, die zijn gebouwd om eruit te zien als traditionele kooldraad of Edison-gloeilampen, hebben de aandacht getrokken van veel mensen die op zoek zijn naar een unieke en stijlvolle look voor hun blootgestelde pendellampen en lampen. Deze replica lampen hebben dezelfde klassieke uitstraling van een traditionele gloeilamp, maar zorgen voor een grotere energiebesparing.

Hoe slagen LED-gloeilampen er precies in om het uiterlijk van een gloeilamp na te bootsen met behulp van een lichtgevende diode, en hoe werkt het? Eerst moeten we kijken wat led lampen nu precies zijn.

Wat zijn LED lampen?


Traditionele gloeilampen creëren licht door warmte te genereren. In tegenstelling tot andere vormen van gloeilampen die afhankelijk zijn van deze gloeiende warmte of een ballast om verlichting te bieden, hebben LED’s “light emitting diodes” die alleen licht produceren. Dit is wat ze zo energiezuinig maakt: ze verspillen geen energie door naast licht ook warmte te produceren. Klinkt ideaal toch? Je kan er een hoop energie en dus ook geld mee besparen en het is daarnaast ook nog eens vele malen beter voor het milieu. Een win-win situatie dus voor meerdere partijen.

Maar hoe werken ze nu precies?


Filament LED-lampen hebben wel een LED “filament”, maar in plaats van deze op te warmen om licht te produceren, is deze metalen strip eigenlijk bekleed met light emitting diodes (LED’s). De metalen strip en LED’s zijn bedekt, meestal met glas of een ander transparant materiaal, en vervolgens bedekt met een fosfor om het licht dat door de LED’s wordt uitgezonden van blauw te veranderen in een – typisch – warmere gele tint, vergelijkbaar met gloeilampen. De ledstrips zijn naar buiten gericht om dezelfde lichthoek van 360 ° te reproduceren die gloeilampen hebben. Wanneer ingeschakeld, lijkt de hele strip verlicht in plaats van de individuele diodes, waardoor een mooie, gelijkmatige gloed ontstaat.

Je zou ook graag

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.