Autograph

Autograph artikelsite

E27 Lampfitting

1 min read
Verlichting

De E27 Lampfitting is een van de meest voorkomende fittingen. De fitting werd gebruikt in gloeilampen, maar wordt ook bij ledlampen toegepast. De meeste Nederlanders zullen de E27 fitting vooral kennen als de ´gewone fitting´. Tip: led buis 120cm

E27 ontwikkeld door Thomas Edison

Het was niet de minste die de E27 fitting ontwikkelde. De E27 fitting werd ontwikkeld door Thomas Edison zelf. Hij deed dit in opdracht van General Electric. De E staat dan ook voor Edison-schroefdraad. Het getal dat achter de E komt geeft de diameter van het schroefdraad aan. De E27 fitting wordt in Nederland het meest gebruikt voor normale lampen, en stoppen. Kleinere lampen hebben over het algemeen een kleinere schroefdraad. De kleinste E-fitting is E5 en de grootste is E-40.

Verlichting

E-27 fitting en bajonetsluiting

De E-27 fitting is een van de meest gebruikte fittingen in Nederland. Er zijn echter ook andere manieren om een lamp van stroom te voorzien. De bajonetfitting wordt daarom ook wel gebruikt. De bajonetfitting wordt niet aangesloten door deze meerdere malen rond te draaien. Een dergelijke fitting hoeft slechts een kwartslag gedraaid te worden. De meest gebruikte bajonetfittingen zijn B15 en B22. De E-fitting en met name de E27 Lampfitting zullen nog steeds veel verkocht blijven worden.