Autograph artikelsite

De status van Big Data

Op het internet zijn er een hoop gegevens te vinden, wat ook wel data wordt genoemd. Big data is de enorme hoeveelheid data die wij met z’n allen produceren.  Hierbij kan er worden gedacht aan Instagramfoto’s, filmpjes, berichten op Twitter enzovoort. Deze ‘flow’ van informatie maakt het voor bedrijven steeds meer eenvoudig om het gedrag van een consument te voorspellen. Klantenbestanden en aankoopgegeven zijn namelijk ook te vinden op het internet. Voorstanders claimen dat Big data niet liegt en de eerlijke vorm van voorspellen is. Maar wat zegt dit over de status van Big data?

Voordelen

Op basis van Big data zijn er een hoop voordelen te behalen voor de maatschappij. Het spreekt voor zich dat commerciële bedrijven kunnen profiteren van de gegevens. Online marketeers kunnen hier namelijk feilloos hun potentiële doelgroep mee opsporen en aanspreken. Omdat consumenten hun merkvoorkeuren kenbaar maken kan de doelgroep eenvoudig worden benaderd. Ook biedt Big data voordelen voor de consument. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld zorg en onderwijs op maat te krijgen. Daarnaast maken ook de gemeentes en de politie steeds vaker gebruik van Big data. Op basis van algoritmes kan er beleid worden gemaakt om risico’s in te kunnen schatten. Dit snijdt echter weer een andere dilemma aan: in hoeverre kan een persoon zijn of haar gegevens beheren en controleren? Waar ligt hierin de ethische grens?

Smart ontwikkeling

Met de laatste jaren heeft er een smart ontwikkeling plaatsgevonden. Deze ontwikkeling kon pas plaatsvinden na de ontwikkeling van big data: de smart city. In de smart city zijn er verschillende slimme applicaties ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld slimme afvalcontainers. Het feit dat dit slim is, houdt in dat alles en iedereen is verbonden met een netwerk. Iedereen kan op dit netwerk en iedereen is dus ook in staat om alles in te zien.

Je zou ook graag

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.