Autograph

Autograph artikelsite

De economische voordelen van een groen dak

2 min gelezen
2 groendak

Een groen dak is een mooi gezicht. Het brengt de natuur terug te stad in zonder dat het ten koste gaat van ruimte die nu wordt ingenomen door wegen, huizen of winkels. Groene daken zijn goed voor het milieu en geven meer ruimte om te leven voor bijen en vlinders. Naast deze voordelen voor schoonheid en duurzaamheid, zijn er ook nog economische voordelen voor de bezitter van het groene dak. Zo zul je zien dat Sedummatten op een dak niet alleen goed voor het milieu zijn, maar ook goed voor de portemonnee.

Eigenschappen van een sedumdak

Een sedumdak heeft weinig onderhoud nodig. Omdat het vetplantjes zijn, blijven ze gemakkelijk in leven, zelfs zonder het geven van water en onder verschillende weersomstandigheden. Vetplanten houden water namelijk goed vast in hun bladeren, waardoor ze een hele zomer lang zonder water kunnen. Doordat ze water zo goed vasthouden, heb je minder last van wateroverlast. Daarnaast isoleert een sedumdak goed. Onder een sedumdak blijft warmte langer hangen in de winter en koelte in de zomer. Zo ben je minder geld kwijt aan het verwarmen of afkoelen van je huis. Ook gaat een groen dak langer mee dan een grijs dak en is je dak dus minder snel aan vervanging toe.

Extra voordeel

Om nog meer economische voordelen van je sedumdak te hebben, kun je een Sedumdak met zonnepanelen aanleggen. Zo haal je je energie direct van de zon en bespaar je geld aan elektriciteit. Maar waarom dan zonnepanelen op een sedumdak en niet op een grijs dak? Een grijs dak neemt veel meer warmte van de zon op dan een sedumdak. De plantjes op een sedumdak verdampen het water dat ze in hun bladeren vasthouden en hier onttrekken ze warmte voor van de omgeving. Daarom blijft een sedumdak koeler. Zonnepanelen werken beter in een koelere omgeving en het rendement zal daarom hoger zijn op een sedumdak.