Autograph

Autograph artikelsite

Wat je moet weten voor je een elektrische kinderstep koopt

2 min read

Je ziet kinderen er steeds vaker op rondrijden: elektrische stepjes. Dat is natuurlijk een ontzettend leuke manier om je voort te bewegen, maar er zijn wel een paar zaken om rekening mee te houden. Die bespreken we hier.

1. Officieel mag het niet

Om maar met de belangrijkste te beginnen: een elektrische step kind is meestal helemaal niet toegestaan op de openbare weg. Dat komt doordat elektrische steps in Nederland worden gezien als bijzondere bromfiets, waardoor ze moeten worden goedgekeurd voor de openbare weg. In de meeste gevallen is dat niet gebeurd.

Daar moet wel bij worden opgemerkt dat er in de praktijk weinig op wordt gehandhaafd. Niet voor niets zie je alsnog veel kinderen op een e-step door winkelcentra zoeven. Toch, het meest veilig ben je met een flinke ruimte op je privé terrein.

2. De juiste hoogte

De juiste hoogte van het stuur zorgt ervoor dat het kind voldoende controle kan houden over de step tijdens het rijden. Een te hoog stuur maakt sturen lastig, terwijl een te laag stuur zorgt voor een voorovergebogen houding en verkeerd evenwicht.

Bij een juiste hoogte van de step komt het stuur uit tussen heup en middel. Opmeten dus, en op zoek naar de juiste stuurhoogte in de specificaties van de steps!

3. Veiligheid voor alles

Het is aan te raden om te kiezen voor een step die niet al te hard kan. 6 kilometer per uur is bijvoorbeeld voor kleinere kinderen een prima maximum snelheid. Op een gewone step zou het waarschijnlijk zelfs nog ietsje sneller gaan.

Investeer daarnaast in goede beschermingsmaterialen. Eigenlijk net zoals wanneer je kind op eigen aandrijving zou gaan steppen of skaten. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een goede helm en andere bescherming kan dan een wereld van verschil maken!