Autograph

Autograph artikelsite

Verschillende typen elektrische steps en hun voor- en nadelen

2 min read

De afgelopen jaren zijn er – ondanks een geldend verbod voor de meeste exemplaren – steeds meer elektrische steps verschenen in het Nederlandse straatbeeld. Inmiddels lijkt de overheid tot de conclusie gekomen dat deze steps niet meer tegen te houden zijn. Met als gevolg dat het er steeds meer op begint te lijken dat deze steps dan toch gelegaliseerd gaan worden.

Hoog tijd dus om ons eens in de wereld van e-steps te verdiepen. Want misschien wordt die nieuwe wetgeving voor jou ook wel hét moment om de elektrische step op te pakken als alternatief voor de (steeds duurdere) auto of ov? Hieronder een kort overzicht van de verschillende opties die je hebt.

1. Met zadel

Allereerst is wat je een elektrische zitstep zou kunnen noemen. Dit type step is eigenlijk een soort elektrische mini-brommer. Het grote voordeel is dat ze doorgaans een stuk lichter en handzamer zijn dan gewone scooters, maar dat je er toch relatief comfortabel langere afstanden op kunt afleggen.

Houd er wel rekening mee dat je doorgaans wat minder comfortabel zit dan op een brommer of scooter. Vijf tot tien kilometer is wel echt de max om met een e-step met zadel af te leggen.

2. Trapondersteuning

Behalve volledig aangedreven gemotoriseerde steps, zijn er ook exemplaren die alleen ondersteunen wanneer je als berijder zelf meestept. Dat wil zeggen dat de aandrijving van dit type steps pas aanslaat wanneer jij je afzet om in beweging te komen of blijven. Blijf je met beide benen op de plank staan? Dan valt de step ook stil.

Deze is het uitlichten waard omdat dit type step nu al legaal te gebruiken is. Dat komt doordat deze steps onder dezelfde regelgeving vallen als elektrische fietsen, die ook op trapondersteuning draaien. Pas wanneer een voertuig volledig aangedreven wordt, moet deze aan andere regels voldoen.

3. Vouwsteps

Last but not least: dit is wat ons betreft een van de belangrijkste redenen om steps meer te omarmen. Ook in combinatie met de trein is het namelijk een goede stap vooruit. Vouwfietsen zijn weliswaar een optie, maar die zijn vaak log en onhandig. Des te meer reden dus om enthousiast te worden van handzame en lichte (elektrische) vouwsteps, die je eenvoudig meenement en waarop je zo van het station naar je werk zoeft.Beeld: https://unsplash.com/photos/AA0UcHfbd1Q