Autograph

Autograph artikelsite

Begrijpend lezen oefenen

1 min gelezen
Begrijpend lezen oefenen

Begrijpend lezen wordt door erg veel kinderen als moeilijk ervaren en dit is niet voor niets. Het is een erg lastig vak met veel verschillende regels en trucjes. Veel kinderen en volwassenen vinden het ook saai en dit is zeker te begrijpen. Maar het is wel iets waar je de rest van je leven nog mee zal moeten werken, dus begrijpend lezen oefenen is ontzettend belangrijk.

Jouw kind helpen

Veel kinderen vinden begrijpend lezen moeilijk. Maar zoals kinderen verschillen, verschillen ook de oorzaken voor de moeite met begrijpend lezen per kind. Maak samen de vragen bij een tekst en praat over hoe je aan de antwoorden komt, of waarom een kind het antwoord niet goed weet. Dat geeft je inzicht in hoe het kind denkt en dus ook meer inzicht in wat hij of zij nou precies moeilijk vindt. Heeft hij of zij moeite met het lezen of met het begrijpen? 

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waarom kinderen begrijpend lezen lastig vinden. Het begint natuurlijk bij het lezen. Als iemand moeite heeft met het lezen zelf, is begrijpend lezen heel erg lastig. Als je een kleine woordenschat hebt, valt er weinig te begrijpen. Met een beperkte algemene kennis, zal je veel van de zinnen niet begrijpen. Als je een slecht geheugen hebt, is begrijpend lezen erg lastig. Als jij iets leest en je vergeet het bijna meteen, is het natuurlijk lastig om te begrijpen wat je hebt gelezen.