Autograph

Autograph artikelsite

Met de laarzen aan naar school

2 min gelezen
3 espadrilles

Op de eerste schooldag is een goede indruk maken het belangrijkst. Zelfs kleding, zoals de keuze voor boots als schoenen, kan uitmaken. Als vierjarige denk je nog niet veel na over de sociale regels die langzaamaan in je leven gevormd zullen worden. Deze regels zijn bovendien ingewikkelder dan ‘peuter niet in je neus’, ‘sla geen andere kinderen’ en ‘plas niet in je broek’. De regels die dicteren hoe je omgaat met de mensen om je heen zijn ingewikkeld en bijna niet te begrijpen. Alleen iemand met ervaring in het veld van sociale interactie kan ze daadwerkelijk begrijpen en goed toepassen.

Het maken van nieuwe vrienden

Het is een beetje alsof je op zoek bent naar een baan waar je werkervaring voor nodig hebt, maar de enige manier om werkervaring te krijgen is door een baan te hebben. Net zo wordt van kinderen verwacht dat ze zich normaal gedragen en zich aan de sociale regels houden, terwijl ze de sociale regels alleen kunnen begrijpen door in een sociale setting te komen. Om die reden wordt het schoolleven een soort survival of the fittest. Degenen die het minst nadenken zien de waarde in van groepen en mengen zich direct met anderen om de zwakke schakels uit te kiezen.

Het belang van een eerste schooldag

Aan het begin van de dag kom je binnen met hoge moed. Alles is nieuw: de docenten, de klasgenootjes, het leren, de omgeving. En als een uitzondering van de klas draag je boots als schoenen in plaats van de gebruikelijke sneakers zoals de rest. Als je niet weet hoe je van jezelf moet af bijten, kan het makkelijk zijn voor de grotere spelers om je als doelwit te selecteren. In de wilde jungle van school en vervelende kinderen is het belangrijk om je te herinneren wat je speciaal maakt. Tegen alle tegengeluiden in kies je ervoor om je imago hoog te houden. Jij draagt wat je het fijnste vindt, en het maakt je niet uit wat de rest denkt.