Autograph artikelsite

Omgaan met stress, kun je dat leren?

We horen voortdurend over de gevaren, maar stress hoeft niet altijd negatief te zijn. In heel veel situaties is het normaal om (gezonde) spanning te ervaren. Als je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek hebt, is het logisch dat je een gezonde spanning ervaart. Dat houdt je scherp. Spanning die van korte duur is, geeft geen problemen. Want als we eenmaal vertrouwd zijn met het nieuwe (of het “gevaar” geweken is), verdwijnt de spanning vanzelf weer.

Wanneer wordt spanning (ongezonde) stress?

Door ingrijpende, nare gebeurtenissen ontstaat vaak spanning. Zoals het overlijden van een dierbare, een scheiding of het verlies van je baan. Het kan ook zijn dat je een periode te hard gewerkt hebt en alles geleidelijk aan te veel is geworden. Tot het zogeheten emmertje vol is. Er ontstaat een gevoel van (over)spanning en dan weten we even niet hoe we verder moeten met ons leven. Dan hebben we stress.

Wat kun je zelf doen

Herken op tijd de signalen die aangeven dat de spanning te hoog oploopt. Wees vooral eerlijk tegen jezelf wanneer je merkt dat je op je tenen loopt. Jij bent de enige die het op kunt merken en er iets aan kunt doen!

Geef duidelijk je grenzen aan wanneer iets te veel wordt. Niemand is onmisbaar: werk kan best wel even uitgesteld worden of door iemand anders worden overgenomen.

De manier waarop je tegen het leven aankijkt en je eigen verantwoordelijkheidsgevoel bepalen ook hoe je stress ervaart. Maak een to do list, met taken in volgorde van belangrijkheid. Wat kan tot morgen wachten? Geef jezelf wat lucht. Of lach om je favoriete probleem.

Hoe kan een bachbloesemtherapeut jou daarbij helpen? Een bachbloesemtherapeut kijkt samen met jou naar de oorzaak van de stress. Wordt deze veroorzaakt door onzekerheid, of vind je het lastig om je grenzen aan te geven? Of misschien heb je wel last van faalangst. Hoe dan ook: voor iedere oorzaak is een passende bachbloesem mix te maken. Het kan ook fijn zijn om altijd een flesje rescue bij je te dragen voor momenten van stress.

Je zou ook graag

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.