De Nederlandse Taal: Synoniemen
2 min gelezen
Elke week bespreken we een onderdeel van de Nederlandse taal. Vorige week hebben wij het gehad over tegenstellingen. Deze week gaan we het hebben over het tegenovergestelde, synoniemen. We bespreken de betekenis van een synoniem. We bespreken het woord met de meeste synoniemen. En we bespreken een synoniem dat het zelfde betekend in een andere context. Een synoniem is een woord dat het zelfde betekend als een ander woord. Een voorbeeld van een synoniem is sterven en dood gaan. Twee woorden met de zelfde betekenis.
Synoniem der synoniemen
Er is een woord in de mooie Nederlandse taal die bekend staat vanwege zijn veelzijdigheid. Je kunt dit woord zien als de Dirk Kuyt van de Nederlandse taal. Zoals een Zwitsers zakmes zo is dit woord voor de Nederlandse taal. Dit synoniem is gangbaar en algemeen wat dan weer synoniemen zijn voor synoniem. Uit ons onderzoek is gebleken dat de meest wezenlijke dingen van het leven de meeste synoniemen kennen. Denk hierbij aan de vele verschillende woorden voor geslachtsgemeenschap maar ook aan de vele verschillende woorden waarmee de dood wordt aangeduid.
Synoniemen met een zelfde betekenis in een andere context
Er zijn ook synoniemen die de zelfde betekenis hebben maar in een andere context worden geplaatst. Een voorbeeld hiervan is het woord naweeën. Naweeën komt oorspronkelijk van het hebben van buikpijn van een vrouw na de bevalling. Het lichaam trekt de baarmoederspier samen om de bloedvaten die verbonden waren met de placenta dicht te knijpen om het bloed verlies te beperken. Dit woord wordt vaak gebruikt in een andere context en wordt gebruikt om aan te geven dat iets niet direct klaar is. We geven een voorbeeld. Ach wat is dat meisje dik geworden. Ja dat zijn de naweeën van haar ziekte. Ach wat loopt die jongen achter op school. Ja dat zijn de naweeën van de scheiding van zijn ouders. Mocht je nog vragen hebben over dit taalkundige punt kun je ons altijd even mailen. Reageren onder dit bericht heeft geen zin want daar wordt niet op gereageerd! Volgende week gaan we het hebben over voltooid verleden tijd. Tot dan!