Autograph

Autograph artikelsite

Hoe wordt boter gemaakt? 

1 min gelezen

Boter, wie kent het niet? Iedereen is er wel mee opgegroeid. Ongeacht of je boter nog steeds iedere dag op brood smeert of niet, boter is enorm lekker. Mits het natuurlijk op de juiste manier gemaakt is. Er zit immers enorm veel verschil in boter. Dat komt vaak door de productie manier. Wil je weten hoe boter wordt gemaakt? Lees dan snel verder!

Ontromen

Boter wordt natuurlijk gemaakt van melk. Deze melk moet in eerste instantie natuurlijk worden gemolken. Om 1 kg boter te maken heb je maar liefst 20 liter melk nodig. Denk daar nog eens goed overna als je boter weg wilt gooien. De eerste stap om boter te maken is om de melk te ontromen. In een centrifuge van Lekkerkerker Equipment wordt het vet van het vocht gescheiden. Op deze manier wordt het vetpercentage van 40 procent verkregen. 

Karnen

De volgende stap is het karnen van de room. Door het karnen van de melk wordt het vocht nog meer uit de melk geslagen. De schil van deze bolletjes worden kapot gemaakt zodat het vet eruit loopt. Dat vet klontert samen in boterkorrels. Het resterende vocht is karnemelk en wordt afgetapt.

Kneden

Nadat de boter is gekarnd, wordt de substantie gekneed. Tijdens het kneden wordt het goedje aangevuld met melkzuurbacteriën. Dit geeft de boter de gewenste smaak en aroma. Na dit proces kan er zout of een kruid worden toegevoegd en is je boter klaar!