Autograph

Autograph artikelsite

A1 Rijbewijs: Wat kan je ermee?

2 min gelezen
A1 Rijbewijs: Wat kan je ermee?
Heb jij altijd al willen motorrijden? Zodra je 18 jaar bent mag je het A1 motorrijbewijs halen. Onder deze categorie vallen motoren met een cilinderinhoud van maximaal 125 cc, dit is de lichtste categorie motoren en ideaal om als motorrijder mee te beginnen. Maar wat kan je nu precies met dit rijbewijs? Wij leggen het je uit!

Ideaal om het motorrijden mee onder de knie te krijgen

Met het A1 rijbewijs mag je rijden op een bromfiets of motor met een cilinderinhoud tot en met 125cc en maximaal 11 kW (15 pk). Dit is een ideale manier om met het motorrijden goed onder de knie te krijgen voordat je je aan een zwaardere motor waagt. Het is namelijk zo dat lichte motoren makkelijker sturen dan zwaardere motoren. Hierdoor heb je de motor beter onder controle en kun je je veiliger voortbewegen in het verkeer totdat je meer ervaring hebt en wellicht ook fysiek sterker bent geworden.

Meer vermogen?

Maar wat als je toch graag wat meer vermogen en snelheid wilt? Dan kun je zodra je oud genoeg (19 jaar) opgaan het A2 rijbewijs. Dit is hetzelfde als het A1 rijbewijs, maar dan voor motoren met minimaal 35 kW (48 pk). Dit betekent dat deze motoren wel wat zwaarder zijn en daardoor moeilijker te besturen. Het is dus belangrijk dat je genoeg ervaring hebt opgedaan voordat je hieraan begint en ook over de benodigde fysieke kracht beschikt om ongelukken te voorkomen.

Perfect om het mee te leren

Als jij 18 bent of ouder en denkt “Ik wil graag leren motorrijden!” dan is het A1 rijbewijs perfect voor jou. Het is namelijk zo dat lichte motoren makkelijker sturen dan zwaardere motoren en dat maakt ze veiliger voor beginnende motorrijders. Dat maakt het behalen van dit rijbewijs de ideale manier om met het motorrijden te starten. Neem dus snel eens een kijkje bij bij een motorrijschool bij jou in de buurt! Misschien ook interessant: De voor- en nadelen van elektrische steps!

Meer zoals dit