Autograph

Autograph artikelsite

Hoe lang is je rijbewijs geldig?

2 min gelezen

Heb je je rijbewijs gehaald? Gefeliciteerd! Je kan nu zelf de weg op met je eigen auto! Nadat je hebt gezweet voor het halen van je scooterrijbewijs Amsterdam, die je natuurlijk bij Dagcursus hebt gehaald, kun je nu gewoon zelf de auto pakken en gaan en staan waar jij zelf wilt. Als je eenmaal je rijbewijs hebt gehaald, kun je een hele tijd met je rijbewijs vooruit. Maar moet je dan je rijbewijs iedere keer opnieuw aanvragen? Om het antwoord op de vraag te ontdekken is het een slim idee om het artikel door te lezen, want hoe lang is je rijbewijs geldig?

Duur rijbewijs

Nadat je je rijbewijs bij de rijschool hebt gehaald, is het in Nederland tien jaar lang geldig. Dit geldt voor verschillende rijbewijzen, zoals het auto-, motor en scooter rijbewijs. Voor een vrachtwagen en een bus is het wel net iets anders. Deze rijbewijzen zijn namelijk 5 jaar geldig. Voor sommige personen zijn er speciale regels rondom het rijbewijs. Zo is je rijbewijs als je 60+ bent tot je 75e geldig. Als je afgekeurd bent, bijvoorbeeld om lichamelijke redenen, dan is een rijbewijs maar beperkt geldig. Deze mensen hebben een Verklaring van Geschiktheid inleveren als zij het rijbewijs willen verlengen. 

Lessen

Leuk dat nieuwe aanvragen van je rijbewijs, maar moet je dan ook weer een examen doen? Nee, dat hoef je niet te doen. Het enige dat je moet doen is naar de gemeente gaan met een nieuwe pasfoto om een rijbewijs aan te vragen. Het is binnen de kortste keren geklaard, ideaal!