De toekomst van de autoruit; wat kunnen we verwachten?
4 min gelezen
De auto-industrie staat nooit stil. Er staan tal van ontwikkelingen op de planning, waarvan een fiks aantal dit jaar al het daglicht had moeten zien. De innovaties hebben echter vertraging opgelopen. De coronamaatregelen hebben ervoor gezorgd dat de productie stil is gevallen, en de toelevering van belangrijke onderdelen (vooral accu’s en chips) loopt ver achter omdat de on-demand productie nooit gezorgd heeft voor een voorraad die opgeleverd kan worden bij toename van de vraag.
De ontwikkelingen zijn echter niet stil komen te staan. Integendeel, de toekomst van de auto staat weer helemaal centraal. Hier kijken we vooral naar de toekomst van de autoruit. Dit is een onderbelichte ontwikkeling, omdat het niet zo spectaculair lijkt in verhouding met nieuwe motoren, smart mobility en ADAS-systemen. Toch zal je merken dat het veel spannender is dan het in eerste instantie klinkt. Wat denk jij van een voorruit die een compleet scherm kan worden waar je alle relevante informatie direct in real time kunt zien? Zeg maar dag tegen het dashboard!
Wat gaat er gebeuren met de voorruit?
Er zijn een aantal ontwikkelingen die op dit moment al geïmplementeerd zijn in nieuwe modellen, zoals het head-up display (HUD). Dit systeem staat nog in de kinderschoenen en wordt de komende jaren alleen maar verder uitgebreid. Waar het nu mogelijk is om de routeinformatie op de voorruit te laten projecteren, verwachten we binnen korte tijd alle mogelijke real time informatie op de ruit. Een goede ontwikkeling, omdat dit betekent dat de bestuurder op elk moment gewoon vooruit kan kijken. Kijken naar het dashboard of middenconsole is nu nog vanzelfsprekend in veel auto’s, maar echt veilig is het niet. Een aantal seconden waarin je de ogen niet op de weg hebt, kan genoeg zijn om een ongeluk te veroorzaken immers.
Is dat alles? Geenszins; augmented reality staat ook hoog op de lijst met ontwikkelingen. Met andere woorden; de voorruit wordt een dynamisch scherm waarop de te rijden route afgebeeld wordt. Net alsof je een videogame speelt dus, waarbij de lijnen op de straat zelf aangeven waar je heen moet.
Een gedimde voorruit of zelfs nanotechnologie
Veel softwareontwikkelaars en autofabrikanten gaan nog veel verder. Zo zijn er ontwikkelaars die aan het werk zijn met speciale sensoren die de lichtinval meten. Aan de hand van de gegevens die de sensoren verstrekken, besluit de computer in de auto de voorruit te dimmen zodat de bestuurder niet verblind wordt tijdens het rijden. Sensoren in de voorruit plaatsen is geen enkel probleem; de regensensorentechnologie biedt daar een prima basis voor.
Nanotechnologie inzetten is een andere optie die overwogen wordt. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het registreren van hitte in de omgeving rond de auto. Die informatie wordt doorgegeven naar de computer, die vervolgens op de voorruit laat zien waar warmte-afgevende objecten (mensen en dieren bijvoorbeeld) aanwezig zijn. Op die manier kunnen aanrijdingen voorkomen worden, zeker wanneer het volledig donker of schemerig is.
Waar draait dit alles nou eigenlijk om?
Veel technologische foefjes en kunstjes, tal van innovaties en constant nieuwe ontwikkelingen. Hoewel dit er sterk op lijkt dat we de grenzen van ons kunnen op willen zoeken, gaat die vlieger in dit geval niet op. Alle innovaties die te maken hebben met de toekomst van de voorruit, hebben te maken met het bevorderen van de veiligheid op de wegen. Ook zijn sommige van de innovaties nodig omdat de lijst met verplichte ADAS-systemen in de EU steeds langer zal worden. De voorruittechnologie moet hierop inspringen.
En dat betekent ongetwijfeld hogere kosten
Nieuwe technologieën en ontwikkelingen kosten altijd geld. Binnen de auto-industrie werkt dit iets anders. De ontwikkelingskosten worden verhaald over de volledige implementatie van de technologie. Uiteraard zijn er wel kosten verbonden aan het vervangen van de technologie. De elektrische auto is hier een goed voorbeeld van. De onderhoudskosten voor de elektrische auto zijn lager omdat er minder bewegende onderdelen in de motor zitten. Moet een gedeelte van de motor, een accu of stroomopwekkende remschijf tóch vervangen worden, dan vallen de kosten direct vele malen hoger uit.
Als je kiest voor de autoruit laten vervangen van je huidige auto, is het een kwestie van het vervangen van de voorruit en het opnieuw laten kalibreren van de camera (indien jouw auto voorzien is van rijhulpsystemen die een camera nodig hebben). Bij de auto van de toekomst is het niet anders. Kies je een voorruit met extra sensoren, dan vallen de kosten iets hoger uit, maar de voorruit zelf blijft gewoon van glas, waarmee je je geen zorgen hoeft te maken over de kosten van voorruitvervanging voor je toekomstige auto.