Autograph

Autograph artikelsite

Wat zijn de kosten bij een huis kopen

2 min read

Wilt u een huis kopen? Let erop bij het kopen van een huis dat u naast hypotheek ook voor de aankoopkosten en financieringskosten moet betalen. Daarnaast zult u verzekeringen moeten afsluiten en zult u jaarlijks OZB moeten betalen aan uw gemeente. Kosten voor onderhoud aan uw huis zult u zelf moeten betalen. Koopt u een appartement dan zult u kosten krijgen van een Vereniging van Eigenaren. Klik hier voor meer informatie.

Wat zijn de aankoopkosten bij een koophuis?

Let erop bij het kopen van een huis dat u rekening moeten houden met een aantal aankoopkosten:

·        Je zult eventueel met makelaarskosten te maken krijgen

·        Je zult een eventuele bouwkundige keuring krijgen

·        De taxatiekosten

·        De overdrachtskosten

Wilt u meer informatie? Klik hier.

De overdrachtsbelasting

Let erop bij het kopen van een huis als je in de leeftijd 18 tot 35 jaar valt, dat je als koper eenmalig geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen bij de aankoop van een woning. Kopers die 35 jaar of ouder zijn die in een woning gaan wonen, zullen 2% betalen. Sinds 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet meer mag gaan kosten dan €400.000,-. Wilt u meer informatie hierover? Klik hier.

Wat is een kosten koper?

Een bestaande woning zult u meestal kopen voor kosten koper. Een kosten koper houdt in dat de koper betaalt voor de overdrachtsbelasting en betaalt voor de kosten van de transportakte.

Nieuwbouwwoning vrij op naam kopen

U kunt meestal een nieuwbouwwoning kopen vrij op naam. De aankoopkosten zullen dan in de koopsom verwerkt zijn. Hierdoor zult u geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen.

Financieringskosten bij een koophuis

Let erop bij het kopen van een huis dat u eenmalig kosten maakt voor financieringskosten als u een hypotheek afsluit. U zult met deze kosten te maken krijgen:

·        U zult provisie betalen aan de bank

·        U zult een notaris moeten betalen vanwege de opmaak van de hypotheekakte

Verzekeringen afsluiten

Als u een woning koopt eist uw hypotheekaanbieder dat u een opstalverzekering tegen schade afsluit. Deze verzekering tegen schade geldt voor brand, storm en inbraak. Eigenlijk gaat het hierbij om schade aan het huis en niet voor de inboedel. Bij het kopen van een huis moet u een levensverzekering afsluiten als huiseigenaar.

Jaarlijks onroerendezaakbelasting betalen

Als huiseigenaar zult u ieder jaar onroerendezaakbelasting moeten betalen aan uw gemeente. Wat u precies moet betalen hangt af van de WOZ-waarde van uw woning. Het OZB-tarief dat uw gemeente hanteert zal invloed hebben op uw onroerendezaakbelasting. Uw gemeente zal jaarlijks de WOZ-waarde van uw woning en het OZB-tarief vaststellen.

Wat zijn de gevolgen van uw belastingaangifte

De inkomstenbelasting die u betaalt zal gevolgen hebben bij het kopen van een huis. Vanaf het moment dat u een huis koopt zal er jaarlijks een bedrag van het eigenwoningforfait bij uw inkomen worden opgeteld. U zult meestal ook een fiscaal voordeel hebben. Dit komt door de hypotheekrente en bepaalde andere kosten die aftrekbaar zullen zijn. Wilt u graag meer informatie? Klik hier.